Tvrdost vody

Z vědeckého hlediska je tvrdost vody množství rozpuštěného vápníku a hořčíku ve vodě. Z laického hlediska si můžete všimnout tvrdosti vody, když se vaše ruce po mytí mýdlem a vodou stále cítí kluzké, nebo když nejsou vaše sklenice na pití křišťálově čisté.

Jednoduchá definice tvrdosti vody je množství rozpuštěného vápníku a hořčíku ve vodě. Tvrdá voda má vysoký obsah rozpuštěných minerálů, převážně vápníku a hořčíku. Možná jste pocítili účinky tvrdé vody, doslova, když jste naposledy umyli ruce. V závislosti na tvrdosti vaší vody, po použití mýdla na mytí můžete mít pocit, jako by na rukou zůstal tenký film. V tvrdé vodě mýdlo reaguje s vápníkem (jehož obsah je relativně vysoký v tvrdé vodě) a tvoří “mýdlovou špínu”. Při použití tvrdé vody je potřeba více mýdla nebo pracího prostředku, aby se věci umyly, ať už se jedná o ruce, vlasy nebo prádlo.

Mnoho průmyslových i domácích spotřebitelů je znepokojeno tvrdostí vody. Když ohřejete tvrdou voda, například ve varné konvici, mohou se vytvořit pevné usazeniny uhličitanu vápenatého. Tento nános může snížit životnost zařízení, zvýšit náklady na ohřev vody, snížit účinnost elektrických ohřívačů vody a ucpat potrubí. A ano, hromadění minerální se bude vyskytovat i ve vašem domácím kávovaru, což je důvod, proč jej musíme odvápňovat. Buď speciálním přípravkem, kyselinou citronovou nebo octem. Kyselost octa pomáhá rozpouštět minerální částice tím, že je nabíjí. Tyto nově nabité částice jsou přitahovány k pozitivním a negativním nábojům ve vodě a mohou být snadno odstraněny.

Tvrdá voda však může mít i určité výhody. Lidé potřebují minerály, aby zůstali zdraví, a Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že pitná voda může přispívat vápníkem a hořčíkem ve stravě a mohla by být důležitá pro ty, kteří trpí nedostatkem příjmu vápníku a hořčíku.

Měření tvrdosti vody

Tvrdost vody je způsobena sloučeninami vápníku a hořčíku a řadou kovů.

Obecná klasifikace tvrdosti vody je:

0 až 60 mg / l (miligramy na litr) uhličitanu vápenatého, klasifikována jako měkká
61 až 120 mg / l jako středně tvrdá
121 až 180 mg / l jako tvrdá
více než 180 mg / l jako velmi tvrdá

Přepočty tvrdosti vody:

Při laboratorních měřeních se tvrdost uvádí většinou v jednotkách mmol / l. Při úpravě vody, změkčení a podobně je zas praktičtější uvádět hodnotu jednotky tvrdosti vody v německých stupních ° dH

1 mmol / l = 5,6 ° DH
1 ° DH = 0,18 mmol / l
0 – 0,70 mmol / l (0 ° – 3,92 ° dH)  – velmi měkká voda
0,71 – 1,42 mmol / l (3,92 °  – 7,95 ° dH) – měkká voda
1,43 – 2,14 mmol / l (7,96 – 11,99 ° dH)  – středně tvrdá voda
2,15 – 3,20 mmol / l (12,00 ° – 17,92 ° dH)  – tvrdá voda
3,21 – 5,40 mmol / l (17,93 ° – 30,24 ° dH)  – velmi tvrdá voda

Vodní systémy využívající podzemní vody jako zdroje se potýkají s tvrdostí vody, protože voda se pohybuje půdou a horninou a rozpouští malé množství přirozeně se vyskytujících minerálů a přenáší je do zásob podzemní vody. Voda je významným rozpouštědlem vápníku a hořčíku, takže pokud jsou minerály přítomny v půdě kolem studny, může čerpat do domu tvrdou vodu.

Tvrdost vody je v ČR různá. V oblastech země, kde je voda poměrně tvrdá, průmyslová odvětví utrácí velké peníze za změkčení vody, protože tvrdá voda může poškodit jejich zařízení. Tvrdá voda může dokonce zkrátit životnost tkanin a oděvů.

Jak ukazuje vnitřek vodovodního potrubí, dlouhodobý pohyb tvrdé vody potrubím může vést k tomu, co se nazývá nahromadění vodního kamene. Stejně jako v lidském těle, kde mohou být krevní cévy zmenšeny vnitřním průměrem v důsledku nahromadění cholesterolu (díky chloru), to má za následek snížení průtoku vody potrubím a snížení tlaku vody na výstupu.

(Zdroj: Čistávoda.cz)

Poznámka:

Tvrdost vody je určena koncentrací hlavních iontů. Chemie majoritních iontů v podzemních vodách je relativně stabilní a časem se obecně nemění.
Znázorněné údaje představují tvrdost vody v národním a regionálním měřítku a musí být tak interpretovány.